Merhabalar,
Bugün sizlere bilişsel üçlüden bahsedeceğim. Bilişsel üçlü kişinin kendisi, geleceği ve dünyaya ilişkin olumsuz bir düşünme hallinde olması olarak tanımlanır. Depresyonu tanımlarken de bu üçlüye dair olumsuz düşünme hallinde olunduğu söylenebilir. Bilişsel üçlü ve ruh sağlığı arasında ters yönde doğru orantılı koralesyon bulunmaktadır.
Bu üçlüden ilki; kişinin kendisinin kusurlu, yetersiz, istenmeyen değersiz, hastalıklı veya yoksun olduğuna dair olumsuz görüşlerdir. Bu görüşler kişinin benlik algısına doğrudan saldırı olarak görülebilir. Dolaylı ve direkt olarak kendilik algısında hissedilen bu olumsuzluklar kişilerin sosyalleşmelerine de kelt vurmaktadır.
İkincisi ise; geleceğin olumsuz yönde olacağına dair inançtır. Bu inanç doğrultusunda geleceğin sürekli zorluk içerisinde olacağını ve mevcut zorlukların hiç bitmeyeceğine inanma ile desteklenir. Geleceğe dair olumsuz inancın kaygı ie ilişkilendirilebileceği söylenebilir.
Üçüncüsü ise; dünyaya karşı felsefik sorgulamalarında değersiz ve aşılmaz hedefler koyan bir yaşam olanı görmesi de eklenir. Bu şekilde görüldüğünde yaşamın anlamlandırılması zorlaşır.
Bilişsel üçlü ile psikolojik sağlamlık arasında anlamlı bir ilişki vardır.
(A.T.Beck vd.,1979)
(Kaya, İ. Tıraş B., 2021)
Yorumlar
Yorum Gönder